Upustite se u putovanje "Do mjeseca i nazad": Mladi producent NONYX objavio novi EP

Do mjeseca i nazad, EP je koji će vas na electro zvuku provesti kroz zanimljivo muzičko putovanje




Mladi bosanskohercegovački producent NONYX (27), nedavno je objavio novi EP pod nazivom Do mjeseca i nazad. EP se sastoji od 4 fantastične trake, od kojih svaka priča svoju priču, a idealno se slažu jedna sa drugom. 

Tracklista:

1. Do Mjeseca i nazad ( intervju Neil Armstrong-a i njegov put do Mjeseca)
2. Pričam ti priču ( intervju sa Jim Carry-em)
3. Bosna i Hercegovina ( feat. Huškanje )
4. San o životu ( Alan Watts Dream Of Life )

Inspiraciju, kako navodi, pronašao je u želji za nešto drugačijim zvukom, vratiti se u doba osamdesetih, ali se ugledao i na Daft Punk. 

- Inspiracija je bila uraditi nešto drugačije što će se razlikovati od prethodnih mojih radova. Prvobitno su odrađeni instrumentali, npr. druga traka pod imenom Pričam ti priču, koja je napravljena prošle godine a prije mjesec dana dodani su isječci iz intervjua sa Jim Carrey-em. To je bio, što bi se reklo, šlag na tortu, te upotpunilo traku i podiglo na novi nivo. Daft Punk je donekle zaslužan za ovaj EP, tačnije njihova pjesma pod imenom Giorgio Moroder sa zadnjeg albuma Random Access Memories, jer mi se svidio taj koncept pričanja priče kroz muziku i naravno zvuk sa tog albuma koji podsjeća na zvuk osamdesetih. Još jedan od razloga je i zadnji Weekendov album Dawn FM gdje  on sarađuje sa Jim Carrey-em i vraća zvuk osamdesetih - istakao je NONYX. 



 
Proces kreiranja nečeg drugačijeg i nečeg novog za umjetnika traži posvećenost i vrijeme. Saradnju koju je umjetnik postigao sa stranicom Huškanje, koja se bavi političkom situacijom u Bosni i Hercegovini. Dakle, EP je jedinstven spoj kontradiktornosti muzike koja je lagana i zabavna, te upotrebnog teksta koji otvara oči i širi vidike po pitanju mnogih ozbiljnih tema. 

Vremenski ne mogu odrediti koliko sam dugo radio. Kao što sam već spomenuo, Pričam ti priču je urađena prošle godine, nakon nje Bosna i Hercegovina za koju je inspiracija je bila Huškanje i naša država. Nakon BiH trake dolazi Do Mjeseca i nazad inspiriše putovanje na mjesec i Neila Armstronga. Onda dolazi instrumental za San o životu, a do Alana Watts-a dolazim sasvim slučajno gdje čujem ovaj odlomak iz Dream Of Life i počnem ga spajati sa muzikom svojom. Po meni je ta traka nešto najbolje što sam uradio, te mi je i najdraža sa EP-a. Sve u svemu, proces je trajao okvirno mjesec dana. Mislim kad te krene i kada se sve poklopi ne zaustavljaš se, tako da u nekom kratkom vremenu dođes do završetka projekta - dodao je producent. 

Bez priče nijedan projekat nema smisla, a to je potvrdio i ovaj mladi producent. Priča o odlasku na mjesec i taj put, uzet je kao metafora za ono što se zapravo događa i u našoj stvarnosti. NONYX dodaje kako kreirati projekte bez priče ravno je besmislici. 

-  Najvažnija je priča. Ona se može opisati kao odlazak na more: bude ti dobro, pa se vratiš na staro i sanjaš opet o moru. Na tome je zasnovan i EP.  Mjesec je dobra destinacija, dok ideš ka Zemlji slusaš priče, zalutaš u našu domovinu, razočaras se i onda sanjaš da si bar ostao još na Mjesecu - istakao je NONYX.

EP možete poslušati na YouTube-u ili drugim streaming platorama. Uživajte u putovanju do mjeseca i nazad, te pažljivo ispratite priču koja vam se priča. 



 


Primjedbe

Popularni postovi