"Jugoslavija 2080.": Knjiga koja te vodi u novi-stari svijet

 "Jugoslavija 2080." roman je koji nećete ispuštati iz ruku, sve dok ne pročitate i posljednju napisanu riječ

Foto: Saša Džino / Fildžan pun opskurnosti





Bh. autor i književnik Saša Džino, početak godine započeo je u jednom lijepom tonu, objavivši svoju novu knjigu "Jugoslavija 2080.". U pitanju je naučnofantasični roman koji prati dešavanja u Sunčevom sistemu, sa svojih osam glavnih likova. Roman se isprva čini kao lajt štivo, bez previše tereta i naprezanja moždanih ćelija da bi se shvatila poenta, međutim, ono što kasnije dolazi ostavlja bez daha. "Jugoslavija 2080." naprosto je jedno genijalno djelo ovog autora, a to potvrđuje činjenica da tokom čitanja, autor je bio u stanju da probudi široki spektar emocija kod čitatelja. Dakle, ukoliko se odlučite (a trebali biste) da pročitate ovu knjigu, budite spremni da osjetite: tugu, bol, bijes, sreću, nostalgiju, saosjećanje, ljubav, zahvalnost, empatiju, zadovoljstvo, strah, gađenje... No, nisu samo emocije ono što čine ovu knjigu kvalitetnim štivom. Narativ ovog djela istovremeno je komplikovan i jednostavan, neobičan, uzbudljiv i poučan. Likovi su osebujnih karaktera i više-manje ćete se pronaći u njima. Brtika priča o dešavanjima u Jugoslaviji 2080. godine, otvorit će vam portal u neki novi - stari svijet.

Foto: Saša Džino / Fildžan pun opskurnosti

Radnja se, dakle, odvija u Jugoslaviji i njenim kolonizacijama na planetama Sunčevog sistema, 2080. godine, te prati priče osam glavnih likova koji na početku žive zasebnim i drugačijim životima. Na početku knjige upoznajemo drugove i drugarice, junake i junaknjine, čiji životi isprva nemaju nikakve povezanosti. 

Prvi drug je Stjepan Lojo - Hopi, rođen u Travniku, SFRJ, na planeti Zemlji. Njegova životna priča daje nam uvid u njegov invaliditet, kao i u neostvarene želje i razmišljanja. Hopi sticajem okolnosti živi sa djedom, kojeg više-manje prezire, a prezire i sistem koji ga dovodi do ludila, kao i sebe. Jednostavno Hopi, živi učahuren u svojoj svakodnevnici mrzeći sebe i sve oko sebe. 

Drugarica Antunija Milutinović rođena je u Nišu i najviše je bila povezana sa svojim bratom Petrom. Zbog tolike ljubavi i bliskosti koje su imali, Antonija se suočavala sa problemima na ljubavnom planu i sve veze koje je imala, propadale su zbog ljubomore. Sticajem okolnosti, upoznala je Midhata, sa kojim je uspjela ostvariti vezu. Preselili su se na Mjesec, u jugoslavenski kolonizirani dio. 

Drug Fuad Aglaras - Markonac, rođen je u Bihaću. Svi su ga znali i zvali nadimkom Marokanac, koji je dobio zahvaljujući svom djedu koji je migrirao iz Maroka i ostao u Bihaću zbog neočekivane ljubavi. Marokanac je većinu vremena proveo sam. Kasnije je postao rudar u svemiru, te se zaljubio u slobodnu androidkinju Nadu, koja je došla iz Amerike. 

Drug Blažo Mugoša, rođen je u Cetinju te je optužen za državnog neprijatelja, te osuđen na robiju koju je služio na Merkuru. Blažo je u Asterodiskom ratu vidio nešto što niko nije smio vidjeti ni saznati da postoji. On je ipak samo htio reći istinu.

Drugarica Dženita Merdžić, rođena u Joakimselu, jedan je od onih likova kojeg ćete mrziti zbog velike količine gluposti. Dženita je težila ka tome da bude iznad ostalih seljana, da bude političarka i da postigne nešto. I da, uspjela je. Načini na koje je došla do te pozicije jesu diskutabilni ali pošlo joj je za rukom. Postala je ministrica kulture.

Drug Florijan Opsenica, Zagrepčanin, od malena je bio zaluđen atomskim bombama i njihovom grandioznom enegijom. Toliko je živio taj život, da je sebe prozvao Svecem i pokrenuo religiju koju su mnogi vjerno pratili. 

Drugarica Olga Kulić- Ogi, rođena u Sarajevu, bila je tinejdžerka sa neobičnom pasijom. Naime, Ogi je bila zaluđena historijom. Od malena mnogo je čitala historijske knjige, a znala je sve i o staroj Jugoslaviji. Vremenom je uvidjela da se neke činjenice ne podudaraju i željela je saznati istinu. Nije bila druželjubiva, štaviše, sa svojim vršnjacima nije htjela da se druži niti da troši vrijeme na standardne tinejdžerske priče. Onda se pojavio Tarik. Ogi se prvi put zaljubila. 

Drugarica Samus Dolničar, rođena je u Mariboru i iskreno je željela da postane uspješna novinarka. Nakon spoznaje da sistem bira kada, koje i kakve informacije će ugledati svjetlost dana, Samus je odlučila da prestane raditi, te se preselila na Mars, planetu na kojoj se samo i isključivo govorila istina.

Foto: Saša Džino / Fildžan pun opskurnosti 

 

U Sunčevom sistemu, malo po malo, počinje haos. Neke kolonije žele nezavisnost, pristižu novi vladari, javljaju se nove armije. Sve sluti na rat. Likovi se počinju ispreplitati, upoznavati, snalaziti... Međutim ono što slijedi postaje neočekivano.

Da, uživat ćete u ovoj knjizi. Očekujte neočekivano i prepustite se čarobnom svijetu naučne fantastike. Knjiga je definitivno vrijedna pažnje, a po mom skromnom mišljenju trebala bi se svrstati i u obavezne lektire u srednjim školama. Odbacite predrasude "ma jooj, to je SF, ne volim ja to". Samo žanrovski smješten je u naučnu fantastiku, sve ostalo itetkako ima veze sa stvarim životom, stvarnim ljudima i događajima. 


Primjedbe

Popularni postovi