U sklopu Jazz Festa: Ubrzo novi solo album Zanina Berbića

 U sklopu ovogodišnjeg Jazz Festa bit će predstavljen album mladog bosanskohercegovačkog pjevača etnomuzikologa i multiinstrumentaliste Zanina Berbića

Foto: Jazz Fest Sarajevo (Instagram)






Zanin Berbić, mladi bh. etnomuzikolog i pjevač, u sklopu ovogodišnjeg Jazz Festa predstavit će svoj novi solo album pod nazivom Zanin. U svom prvom solističkom albumu Zanin će predstaviti sevdalinke koje nisu često izvođene i snimane. Mladi umjetnik sevdalinke je otpjevao kucajući u saz. 

Album Zanin snimljen je u okviru pratećih programa 25. Jazz Festa Sarajevo, čiji je glavni program otkazan, pa će festival ipak biti obilježen objavljivanjem box seta koji realizira Jazz Fest u saradnji sa izdavačkom kućom Gramofon. Box set se sastoji od četiri albuma odnosno četiri programa, a riječ je o bh. muzičarima koji promovišu i njeguju muzičko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Na albumu se nalazi 14 sevdalinki:

Drino vodo, što se kuneš krivo

Po Vakufu tri telala viču

Kadiraga Bišćane

U Gradačcu, gradu bijelome

Ja prošetah Rahićkim sokakom

Što su tako Sarajevke, bijele rumene

Moj fesiću na Bosni pašiću

Kara majka šećer Salih-agu

Beg Ali-beg ićindiju klanja

Hajde kući Šemso, Smail-beg te zove

Koliko je polje pod Ipekom

Mogu l' Hanko noćiti

Što no veli zlatna hamajlija

Kad se Ibro iz Stambola vrati

Foto: Dženat Dreković (Preuzeto sa Instagram profila Jazz Fest Sarajevo




Album je sniman u Muzičkom centru Pavaroti u Mostaru, u maju 2021. godine. Naslovnu fotografiju za album snimio je Dženat Dreković, a dizajn albuma radila je Ajna Zlatar. Album Zanin snimio je i producirao Edin Zubčević, dok su mik i mastering rađeni u studiju Bauer u Ludwigsburgu u Njemačkoj.

Izvor:
Jazz Fest Sarajevo, Uskoro solo album Zanina Berbića


Primjedbe

Popularni postovi