Posjetili smo Evergreen Chile Night: Diego Ortiz Martinez u intimnoj atmosferi oduševio prisutne

 U petak, 04.02.2022. godine, Diego Ortiz Martinez održao je muzički performans Chile Night u sarajevskom koncept baru Evergreen 1969

Foto: Facebook stranica Diego Otez

Diego Ortiz Martines čileanski je muzičar, umjetnik, pijanista i kompozitor. Nekoliko dana prije odlaska iz Bosne i Hercegovine, Diego je predstavio latino jazz pjesme iz Čilea, ali i svoj projekat čileanske folklorne muzike koju je predstavio u autentičnom improvizatorskom stilu.



U dvodjelnom performansu, Diego je predstavio deset latino jazz kompozicija, koje su pretežno zasnovane na tradiciji čileanskog naroda. Također, vrlo strastveno odsvirao je improvizaciju svima dobro poznatog argnetinskog tanga, ali predstavio je i svoju vlastitu kompoziciju One more year

Inspiraciju pronalazi u čileanskim kompozitorima, od kojih mu je najznačanija Violeta Parra. 

Violeta del Carmen Parra Sandoval (4. oktobar 1917. - 5. februar 1967.) bila je čileanska kompozitorica, kantautorica, folkloristica, etnomuzikologinja i vizualna umjetnica. Ona je bila pionir Nueva Canción Chilena (Čileanska nova pjesma), obnove i reinvencije čileanske narodne muzike koja će proširiti svoju sferu utjecaja izvan Čilea. Njen datum rođenja (4. oktobar) izabran je za Dan čileanskih muzičara. Godine 2011. Andrés Wood režirao je biografski film o njoj pod nazivom Violeta se fue a los cielos (Violeta je otišla u raj)



Diego Martinez čileanski je pijanist klasične muzike, koji već duži niz godina svoju umjetničku pažnju preusmjerava jazzu i tangu. Prije četiri godine, Diego je odlučio ostaviti Čile, te krenuti na svoje putovanje širom svijeta. Bosna i Hercegovina je bila njegovo 15 odredište. Tokom svojih putovanja savladao je i harmoniku, te od tada njeguje Gypsy Swing stil i svira sa različitim muzičkim skupinama širom Evrope. U mjesecu koji je proveo u Bosni i Hercegovini predavao je kao instruktor profesorima klavira u Mostar Rock School-u. 



Iako u intimnoj i slatkoj atmosferi, pred nevelikim brojem ljudi, Diego je na svojoj klavijaturi odradio maestralan posao te mnoge ostavio bez teksta. Svi smo uživali u harmonijskim jezicima jazza, tradicije i improvizacije, kao i nekim vrlo dobro poznatim melodijama. 

Nadamo se kako će Diego opet u budućnosti "svratiti" u Bosnu i Hercegovinu, te prirediti neki malo veći koncert. 





Primjedbe

Popularni postovi