Najbolja pjesma 2021. godine: Marčelo i Indigo - "JBG"

 Regionalna udruga nezavisnih diskografa - RUNDA i ove je godine organizirala nagradu RUNDA te izabrala najbolja izdanja, pjesme i izvođače unutar članstva udruge u prethodnoj godini.

Foto: Youtube screenshot i Instagram nalog RUNDA Balkans





Nagrada za najbolju pjesmu pripala je Marčelu za pjesmu JBG. Muziku potpisuje Indigo, čime je ponovo dokazao svoje vrhunsko muzičko umjeće. U pjesmi koja je objavljena prije nešto više od mjesec dana, Marčelo je opisao stanje i atmosferu u Srbiji, te je oštro iskritikavao. Pjesma je za vrlo kratko vrijeme postala veliki hit, a ono o čemu Marčelo govori, na žalost, se može primjeniti ne samo u Srbiji nego i u Bosni i Hercegovini.




Pjesma JBG nalazi se na posljednjem Marčelovom albumu Nojeva varka, koji vrijedi za jedan od njegovih najkonceptualnijih albuma, čiji je proces stvaranja zahtijevao pristup kao jednom od njegovih književnih djela. Svoj dnevnik o pokušajima ravnodušnosti pripovijeda kroz 16 povezanih pjesama, koje su koncipirane kao poglavlja romana u stihu. U opisu video spotova, Marčelo ističe: “Priča se nastavlja u sledećim spotovima.”


Iako se doima da je album strpan u odjeljak hip-hopa, muzika na albumu je daleko kompleksnija, te predstavlja spoj raznolikih žanrova koji se mogu jasno čuti. Od hip-hopa, elektornike, jazza, soula, do sevdalinke pa čak i pjesme koja je sačinjena isključivo od glasa, album Nojeva varka zaista predstavlja remek djelo ovog, ali i svih gostujućih autora. 

Savršen spoj muzičkog i literarnog umijeća, doveo je ovaj album na novi, viši nivo domaće muzike. 

Pjesma JBG, kao jedna od temeljnih pjesama albuma, sažima sve svakodnevne boli, eksplicitno ih pokazuje, postavlja i otvara nova pitanja koja se itekako tiču svih nas. 

U videu, koji je Marčelo objavio na svom Instagramu, povodom nagrade RUNDA, zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji pjesme JBG. Posebnu zahvalnicu posvetio je Indigu, koji je uradio vrhunsku muziku, dok je pjesmu posvetio najmlađoj učesnici, Luni, koja recitira uvodne stihove ove pjesme, koji su po njegovim riječima “najvažniji i najbolniji dio ovog teksta”.



Primjedbe

Popularni postovi