Izložba fotografije u Historijskom muzeju: Ivan Hrkaš predstavio "Nepodnošljivu lakoću intime"

U Historijskom muzeju 14.01.2022. otvorena je izložba umjetnika i vanrednog profesora fotografije na Likovnoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Ivana Hrkaša, pod nazivom "Nepodnošljiva lakoća intime". 



Intima roditeljskog doma u koji se umjetnik vraća, predstavljena je i okovječena neobičnim izdanjem u Historijskom muzeju u Sarajevu. Izložba je koncipirana u dva dijela, u kojima se očituju detalji privatnog života njegovih roditelja te prikaz njihove ljubavi, bliskosti i zajedništva, ali i svakodnevni život gay para, njihovu svakodnevnicu, koja se ne doima drugačijom od njegovih roditelja. Autor je iskazao da je izložba "autobiografska" iako se na fotografijama on nigdje ne pojavljuje. 
























Istoričarka umjetnosti Branka Vujanović istakla je: 

"Ciklusi fotografija Ivana Hrkaša istražuju prostor intime koji fotografisani subjekti nastanjuju i privremeno dijele sa umjetnikom, ali također otvaraju latentno polje intime u koje se, putem medija fotografije, uključuju subjekti posmatrača. Za razliku od introspektivnog žanra "intimizma" u slikarstvu, fotografiji, literaturi i filmu, vizuelna semiotika intime kojom se bavi Ivan Hrkaš pripada kritičkoj struji konceptualne umjetnosti, po uzoru na Nan Goldin i Larry Sultan-a, da spomenemo samo neke od umjetnica/ka koji su radili na denaturalizaciji društvenih konvencija u nastojanju da rearitkulišu odnos sopstva i okruženja. Ulazeći u tuđi intimni prostor, fotograf testira projektovanje fantazije, vojarističke tendencije, predrasude i klišee i pri tome dovodi u pitanje pretpostavku o "neutralnoj" poziciji umjetnika ili posmatrača. Bilo bi pogrešno interpretirati ovu fotografsku praksu kao neinvestiranu ili spontano bilježenje momenata svakodnevnice, jer se radi o estetski brižljivo komponovano mozaiku u sklopu kojeg svaka pojedinačna fotografija ima određenu dramaturšku, stratešku poziciju."  

Izložbu svaki dan možete posjetiti u Historijskom muzeju od 09 do 19 sati. 









Primjedbe

Popularni postovi