Sinteza klasičnog i modernog: Indigo i Victoria String Orchestra nadmašili očekivanja i napravili važan iskorak u bh. muzici

Sinoć je premijerno u 21:00 sat, na zvaničnom YouTube kanalu Red Bull Music, prikazan nastup poznatog bh. producenta Indiga koji je u suradnji sa Victoria String Orkestra izveo numere sa svog prvog solo albuma Victoria

Poprilično je neobično, a naročito u Bosni i Hercegovini, svjedočiti nekim nesvakidašnjim dešavanjima na polju muzike. Muzička scena u našoj državi je u jednom deficitu jer postoje samo rijetki muzičari i umjetnici koji rade i daju sve od sebe da stvore nešto kvalitetno. Među takvima, nalazi se i Indigo, poznati bosanskohercegovački producent koji svojim djelovanjem zaista obogaćuje muzičku scenu. Sredinom aprila mjeseca Indigo je objavio svoj prvi solo album pod nazivom Victoria. Da, naravno, naziv je potpuno opravdao sve što se na albumu nalazi. Sačinjen od jedanaest instrumentalnih numera, koje naprosto slušatelje ostavljaju bez daha, album je donio pobjedu i osvježenje na bh. muzičku scenu. Međutim, tu ne staju senzacije i iznenađenja koja nam priređuje ovaj talentovani i vrijedni producent. 


Dizajn naslovnice albuma Victoria: Enis Čišić

Sinoć, 02. juna 2021. godine u 21:00 sat, na zvaničnom Red Bull Music YouTube kanalu održana je premijera nastupa Indiga u suradnji sa Victoria String Orchestra, koji su ujedinjenim snagama, voljom i ljubavlju prema muzici, izveli numere sa Indigovog albuma Victoria. Važno je naglasiti da je Victoria String Orchestra sačinjen od 18 mladih, izuzetno nadarenih muzičara, koji su vrijedno radili i na ostvarenju ovog projekta.

Nakon prvog izdanja Red Bull Symphonica, koji su priredili drum'n'bass dvojac Camo & Krooked (Beč, Austrija) prošle godine, nezaboravno iskustvo spajanja elektronske i klasične muzike ove godine pripalo je Indigu i nadarenim muzičarima koje je pod dirigentskom palicom vodio mladi bh. kompozitor Toni Toplan.
Transcendentalni osjećaj užitka obuzima tijelo slušatelja u potpunosti, od prve do posljednje sekunde slušanja neobično postavljenog nastupa. Sa sigurnošću mogu reći da su rijetki "eksperimentalni" potezi u muzici prihvaćeni od strane publike u Bosni i Hercegovini. Međutim, Indigo je uradio sjajan posao koji je postavio nove kriterije i podigao muzičku scenu u Bosni i Hercegovini na novi nivo. Ovim potezom je dokazao da u BiH ima prostora za odlične stvari, te pokazao da postoje načini da se uradi nešto ispravno, novo i osvježavajuće. Tokom svih 18 minuta nastupa koji su nam pripredili ovi umjetnici, vladala je određena snaga emocija. Od samog početka i teških "orguljskih" tonova koji su nam davali utisak nećeg tamnog i teškog, do posljednjih minuta kada je muzika lijepo oslikala transformaciju, život u drugom obliku, nešto što je nama ljudima posve van granica i mogućnosti, jasno je da se dvije suprotnosti mogu savršeno uklopiti. Prikazane su nevjerovatne su mogućnosti zvuka i tona u samom albumu Victoria, a samim tim spajajući ih sa temeljom simfonijskog orkestra dobili smo širu sliku i zvučnost koja odudara od običnog. 
Stoga, kako ne uživati u nečemu toliko grandioznom i veličanstvenom? O muzici se treba pisati i pričati, ali muziku prvenstveno trebamo (znati) slušati.

 
Indigo i Toni Toplan: Red Bull Symphonic, photo: Sulejman Omerbašić

Video dostupan još danas:



Primjedbe

Popularni postovi